Älä puhu – älä sano mitään

Ma 10.2.2020 / klo 19:30 / Camerata

Jutta Seppinen & Petri Kekoni

Heinz-Juhani Hofmann: Ihmissydän – monologiooppera laulajalle ja ääninauhalle

Mezzosopraano ja ääninauhan materiaali Jutta Seppinen

Koreografi Petri Kekoni

Ääniteknikko N.N.

Heinz-Juhani Hofmannin monologiooppera Ihmissydän käsittelee kaikissa yhteiskunnissa enemmän tai vähemmän esiintyvää äärimmäistä väkivaltaa. Tämä väkivalta pääsee harvoin otsikoihin, eikä siinä ole voittajia eikä sankareita. Se tapahtuu usein kodin seinien sisäpuolella eikä siltä voi puolustautua. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tuhoaa uhriaan vielä kauan konkreettisten tapahtuminen jälkeenkin; usein vuosikymmenien ajan. Ja mikä pahinta, se tuhoaa ihmisen luottamuksen omaan minuuteen.

Hofmann on onnistunut teoksessaan raottamaan ikkunaa traumatisoituneeseen ja dissosioituneeseen mieleen. Ihmissydämen mosaiikkimaisuus kuvaa koskettavasti lapsen sankarillista kykyä jakaa itseään osiin, jotta hän voisi säilyttää edes palasen koskematonta ydintään.

Vuonna 2011 kantaesitetty Ihmissydän palaa lavalle uutena versiona. Teos on omistettu ja kirjoitettu Jutta Seppiselle. Teoksen kesto on noin 60 minuuttia ja se on kielletty alle 18-vuotiailta.

Esitys kuuluu uuden CHANGEnsemblen konserttitoimintaan, jonka rahoittajina ovat olleet Suomen Kulttuurirahasto, Grönqvist Stiftelse ja Svenska Kulturfonden.

Jutta Seppisen verkkosivut