Sound, Wind & Arctic Nocturnes – Susanne Kujala, urut

Ma 12.2.2024 / klo 19 / Konserttisali

Susanne Kujala, urut

  • Joachim F. W. Schneider Auswilderung – Sinfonie für Orgel (2021/22) uuden version kantaesitys
  • Ere Lievonen Arctic Nocturnes (2021) kantaesitys (Kansainvälisessä Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailussa palkittu teos)
  • Lotta Wennäkoski Gedackt, gedacht (2023) kantaesitys
  • Jukka Tiensuu Valoon – a symphony for microtonal organ (2022) eks.
  • Moritz Eggert Was können wir tun? (2022) eks
  • Veli Kujala Aurora Borealis (2023)

Musiikkitalon konserttisaliurkujen uusia soinnillisia ulottuvuuksia voi ihastella aikamme urkumusiikkia monipuolisesti esille tuovassa harvinaislaatuisessa resitaaliohjelmassa, jossa kuullaan kolme maailman kantaesitystä ja kaksi Suomen ensiesitystä. Maamme menestyksekkäimpiin säveltäjiin kuuluva Lotta Wennäkoski sävelsi ihastuttavan teoksensa Gedackt, gedacht varta vasten Musiikkitalon uusille uruille Kaija Saariahon muistoa kunnioittaen.

Toiselta merkittävältä suomalaiselta säveltäjältä Jukka Tiensuulta kuullaan ensi kertaa Suomessa hänen sinfoniansa mikrotonaalisille uruille, jossa mikrointervallit ovat pääosassa. Joustavan ilmansäädön mahdollisuuksia tutkii saksalainen modernisti Joachim F.W. Schneider virtuoosisessa sinfoniassaan, joka saa kantaesityksen uudessa asussaan. Kantaesityksenä kuullaan myös Kansainvälisessä Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailussa palkittu teos Arctic Nocturnes, joka on Alankomaissa asuvan suomalaisen säveltäjän Ere Lievosen käsialaa.

Huomiota herättävä ja oopperoistaan kuuluisa saksalainen säveltäjä Moritz Eggert lähestyy urkuja omalaatuisesti kääntäen säveltäjän ja urkurin roolit päälaelleen. Konsertti huipentuu Veli Kujalan groovaavaan teokseen Aurora Borealis, joka sai raikuvan vastaanoton kantaesityksessään Susanne Kujalan loppuunmyydyssä resitaalissa Hampurin Elbphilharmoniessa keväällä 2023.

Liput: 28/11,50 € Ticketmasterista